Mer om Marbella

Information och Fakta om Marbella som Stad

Marbella är en stad och kommun i södra Spanien som tillhör provinsen Málaga i den autonoma regionen Andalusien. Den är en del av regionen Costa del Sol.

Staden ligger fint inbäddad vid Medelhavet, mellan Malaga och Gibraltar sund och vid foten av berget Sierra Blanca.

Befolkning & Turism

Under 2016 räknades befolkningen i staden till 140.744 invånare. Vilket gör den till den näst folkrikaste kommunen i provinsen Malaga och den åttonde i Andalusien.

Marbella är en av de viktigaste turiststäderna på Costa del Sol och under större delen av året är staden en internationell turistattraktion. Detta främst på grund av dess gynnsamma klimat och den goda infrastrukturen för turister.

Staden har också ett betydande arkeologiskt arv, många museer och en kulturell kalender med händelser från reggaekonserter till operaföreställningar.

Gamla stadsdelen i Marbella

Staden är väldigt populär bland turister från norra Europa (särskilt Storbritannien, Irland, Tyskland och Sverige) och även Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och USA.

Marbella är särskilt känt för dess höga förekomst av aristokrater, kändisar och rika människor, det är en viktig destination för lyxkryssare och yachter som gärna lägger till i den väldigt vackra hamnen i Puerto Banus.

Det Berömda Utelivet

Marbellas berömda ute- och nattliv

Marbella ståtar med ett rikt välbefolkat uteliv och har många utav de mer exklusiva klubbarna i Europa.

Många är de som åker hit för att under dagarna ta det lugnt och ligga på stranden, för att sedan framåt småtimmarna gå ut och festa samt dansa hela natten fram till morgonen.

Området är även mycket populärt bland golfare och båtfolk. Och det finns många privata egendomar och lyxhotell i närheten, inklusive Marbella Club Hotel.

Sportevenemang i Marbella

Marbella är också ett populärt val för tennisspelare. Det finns en rad med klubbar i närheten och de står även värd för en rad med större turneringar. Just nu är det SeniorMastersCup som är den stora händelsen. Där spelar en rad med gamla storheter, som vår egna Mats Wilander.

De stod också tidigare värd för en WTA-turnering, som naturligtvis spelas på grus, kallad Andalusien Tennis Experience.

Övriga Städer runt Costa del sol Kusten

Marbella ligger relativt långt söderut på den mytomspunna Costa del Sol kusten. Men många utav de andra större städerna här är lätt tillgängliga från Marbella. Detta framför allt med hjälp av buss. Du når enkelt Malaga, Estepona, Torremolinos, Fuengirola och Gibraltar.

Närmsta flygplats ligger i Malaga och trafikeras av flera bolag från Sverige.

Marbella’s Historia

Marbella utsikt över marina och berg

Dess centrala kärna består av två halvor, Moderna Marbella och den Gamla Staden (Old Town eller Casco Antiguo).

Modern Marbella levde de upp mycket tack vare en man, Prince Alfonso Hohenlohe, som lite av en slump upptäckte området när hans Rolls Royce gick sönder när han var i närheten. Då för snart 70 år sedan bodde bara drygt 900 personer här. Men Prins Alfonso förälskade sig i området och öppnade upp Marbella Club Hotel 1954 och bjöd in andra nobla familjer att njuta av det luxuösa boendet.

 • Namnet Marbella betyder enkelt uttryckt ”Berget med mycket vatten
 • Sitt stadsvapen beviljades staden år 1493 utav katolikerna
 • Det finns byggnader och minnesmärken kvar från såväl romare, araber som kristna

Lite Hårda Siffror

 • Invånare: 138,662 (2011)
 • Areal: 114,3 km2
 • Meter över havet: 22
 • Position: Latitude: 36º 30’ N – Longitude: 4º 53’ W
 • Kustlinje: 27,9 km
 • Valuta: Euro (€)
 • Autonom Region: Andalusien
 • Tidszon: CET  (UTC+1)
 • Genomsnittstemperatur: 18.5º C
 • Antal soldagar (årligen):  320 st
 • Benämning på invånarna: Marbellis
 • Eluttag: 220 W
 • Förslag på storleken av dricks: ca 5-10 % av notan
 • Antal nationaliteter boendes i staden: 150 st

Marbellas Flagga

Marbella Stads Flagga

Karta över Spanien med området Costa del Sol utmärkt

Karta över Spanien med Costa del Sol utmärkt

Fakta, Anekdoter och Roliga Historier

Om Kung Fahd

Den Saudiarabiska kungen, Kung Fahd (numera avliden) älskade Marbella och spenderade ofta somrarna här. Under besöken kunde han ha med sig ett följe på över 3000 personer, hyra över 500 hotellrum och lika många bilar.

Under sina månadslånga besök kunde han med personal spendera 40 – 80 miljoner euro (€). Han uppges vid ett restaurangbesök ha lämnat en dricks på galna 235000 euro(€).

Inte så konstigt att Marbella vid hans död, 2005, utlyste 3 dagars sorg och senare även uppkallat en park samt en gata efter honom.

Om det speciella Klimatet

Marbella har med hjälp av bergskedjan Sierra Blanca (högsta punkt 1215 ö h) ett speciellt mikroklimat som faktiskt gör att staden temperaturmässigt skiljer sig ganska kraftigt mot närliggande orter. När det kan bli lite kallt och blåsigt i närliggande städer som Fuengirola och Estepona ligger Marbella väl inbäddad med högre temperaturer.

Med över 320 soldagar om året är det därmed inte riktigt läge att klaga..

Om Jesus Gil

Jesus Gil, en tidigare borgmästare i Marbella, som även under många år styrde fotbollsklubben Atletico Madrid, var en färgstark och väldigt kontroversiell person som ändå gjorde mycket ”gott” för staden.

Under 1970- och 80-talet rekryterade han rika kriminella personer från Storbritannien, Italien och Ryssland som sedan bosatte sig i staden. Med hjälp av korruption och kända personer i sitt nätverk lyckades han göra Marbella till en metropol för de rika och berömda.

Det finns också en rad med historier om hans ledarskap av Atletico, han måste ha någon sorts rekord för antal sparkade tränare under sina år. Han styrde Atletico under 17 år och klubben hade under denna tid hela 16 st tränare. Jesus gick bort 2004 och undvek därmed fängelse när den stora korruptions skandalen (Operacion Malaya) briserade.

Vill du ha ytterligare lite mer fakta och ibland nödvändigt vetande så hittar du det här.