Allt om Puerto Banus

Puerto Banus – Vår Guide till den Eleganta Hamnstaden

Mellan Marbella och Estepona ligger den väldigt vackra hamnstaden Puerto Banus. Banus ligger i sin tur i Nueva Andalucia som är en förstad till Marbella, och ett väldigt populärt område bland svenskar.

Staden, eller marinan (hamn) som det egentligen är, byggdes och designades av José Banus som en exklusiv fristad för ”kändisar”. Under många år var staden väldigt exklusiv och nästan lite okänd.

Många är de kända personer som har bott här. Men med tiden, och i och med att fler upptäckt staden, har många av dessa dock flyttat till nya och mer avskilda ställen.

Om Puerto Banus

Puerto Banus Marina i Skymning

Puerto Banús är känt som Costa del Sol’s exklusiva plats för de rika och berömda. De kommer hit för stränderna, strandklubbarna och det vibrerande nattlivet. Butikerna och restaurangerna runt marinan bekräftar detta – antalet designmärken är stort.

Men numera är det inte bara de rika som huserar här. Även vi ”vanliga” kan få ut väldigt mycket av denna vackra del av solkusten. Varför inte bara gå runt och titta på folket, båtarna och bilarna. Att strosa runt på strandpromenaden och titta på alla dessa otroliga båtar är, även för en ej båtintresserad person, en upplevelse.

Megabåt(ar) marinan Puerto Banus

Staden är liten och kompakt, i direkt anslutning till hamnen finns trånga gränder kantade av vita hus med restauranger, caféer och nattklubbar samt varuhuset El Corte Inglés.

 • Restaurangerna på strandpromenaden erbjuder förutom väldigt fin, varierad mat och på en storslagen utsikt. Vad sägs om att äta samtidigt som du tittar ut över stora lustjakter. Då och d brummar även en bil värd många nollor förbi.
 • Lunch intar du på ett utav de många strandnära lunchställena, biofilm finns möjlighet att njuta av om vädret skulle vara lite sämre men oftast är vädret fint och då nyttjar du någon utav de fina badstränderna som ligger på båda sidorna om hamnen.

Puerto Banus besöks av drygt 5 000 000 människor varje år. Och här är det nattlivet, shopping, lyxlivet och marinan som är de största dragplåstren.

Hamnen har för övrigt ett utav Europas bästa året runt klimat.

Shopping

Chanel i Puerto Banus

Många kommer till Banus för det exklusiva shoppinglivet. Här huserar nämligen modemärken som Dior, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana och Versace. Även om du inte har för avsikt att köpa något är det spännande att bara titta och fönstershoppa lite.

Det finns även större köpcentrum här som lockar med ett större mer varierat utbud.

 • Marina Banus – är ett traditionellt köpcentra med flera olika butiker som t ex HM, Zara, Massimo Dutti.
 • El Corte Ingles – är ett varuhus med olika avdelningar. Här hittar du inte bara kläder utan även saker för hus och hem.

Hotell

De flesta som besöker Marbella och Puerto Banus väljer att bo runt Marbella. Detta då det är mer känt och utbudet är större. Men faktum är att även Banus har ett varierat utbud av hotell och andra boendemöjligheter. Allt inom 5 – 10 minuter från hamnen.

Här finns allt från lyxiga resorter men egna stränder till golfhotell med enorma lockande utomhuspooler.

Det finns inte bara hotell här heller. För dig som hellre självhushåller finns också en del lägenheter att hyra.

Här är några hotell för dig att testa:

Restauranger

Restaurang i Puerto Banus

Restaurangerna ligger uppradade längs strandpromenaden och många är väl värda ett besök. Det är inte bara väldigt varierat utbud av olika sorters mat du kan äta här utan även priserna varierar. Det finns gott om restauranger som är prisvärda här.

Se till att testa Picasso, Pravda, Tango (argentinsk), Naga (thai), Luna Rossa (italiensk) Los Bandidos och La Ola.

Du kommer att uppskatta maten men även den helt fantastiska utsikt som vissa utav restaurangerna erbjuder.

Stränderna

I Puerto Banús finns 3 stränder:

 • Playa Nueva Andalucia
 • Playa Puerto Banus (kallas även Playa de Levante)
 • Playa del Rio Verde.

Dessa tre är faktiskt ganska olika varandra så du kommer säkert hitta en som passar dig bättre än de andra.

Playa Nueva Andalucia och Playa del Rio Verde har båda blivit godkända enligt organisationen Blå Flagg. Vilket betyder att de är bra stränder med fina och rena faciliteter.

Nattliv

Nattlivet - shots i Puerto Banus

Marbella är känt som en utav de platser i Europa med det mest glamorösa nattlivet. Men faktum är att det är i Puerto Banus några utav de mest exklusiva ställena finns.

Även om Banus på inget sätt är lugnt eller sovande om dagarna så är det ändå på kvällen/natten en helt annan sak. Då lever den verkligen upp, speciellt då under sommarmånaderna.

Här är det höga klackar och stiliga outfits. Då och då kommer du garanterat även stöta på en eller annan kändis!

Majoriteten av ställena ligger längs Calle Ribera och dess parallellgata. Det finns även en hel del klubbar på andra ställen som t ex:

 • TIBU på Plaza Antonio Banderas.
 • Pangea som finns i slutet av marinan, nära marina tornet.
 • Sleek & Aqwa Mist som båda ligger på andra sidan Autovia Mediterraneo.

Annat Att Göra & Uppleva i Puerto Banus

Det finns även andra saker att se, uppleva och göra i och runt Banus.

 • För dig som spelar Golf, finns ett flertal fina mycket spelbara banor.
 • I Banus finns ett Casino för dig som vill ”tjäna” lite pengar och uppleva lite spänning.
 • Det finns förutom Marinan även andra saker att se. Som t ex ”Walk of Fame”
 • I Shoppingcentret Marino Banus finns en biograf.
 • Boka en gruppresa till något närliggande sevärt område/byggnad.

Ta dig till Puerto Banus från Marbella

Mellan städernas centrum är det cirka 6 km och enklast är att ta en taxi. En taxiresa kostar ungefär €10-12. Det går även ett flertal busslinjer mellan städerna och dessa kostar ungefär €2-3 per resa.

Strandpromenaden mellan Puerto Banus & Marbella i kvällssol

Du kan även gå längs strandpromenaden och med allt som finns att se på vägen så kommer det inte kännas som en tråkig lång promenad.

Vill man lyxa till det och även klämma in en upplevelse under resan mellan städerna så finns det en färjeservice. Ferry Fly Blue trafikerar sträckan under högsäsong (1 mars – 30:e november) och det kostar €8,50 per tur eller €15 för en tur o retur biljett. Katamaranen avgår från Marbella Marina med en frekvens på ca 1 avgång i timmen.

Vi kommer att bygga vidare på denna sida om Puerto Banus. Har du synpunkter på vad som borde finnas med så tar vi gärna emot dessa.